“Дякую” і “так”

ГОЛОС СПІВАКА ЗАПОВНЮЄ ЗАЛ

Випадково почуте біля концертного залу:

– Який співак! Його голос заповнював зал.

– Так, але дехто з нас змушений був покинути зал, щоб звільнити йому місце!

Випадково почуте на зібранні з духовних питань:

– Як мені любити Бога згідно з Писанням? Як віддати Йому усе моє серце?

– Насамперед ти повинен звільнити своє серце від усього земного.

* *

Неправда! Не бійтеся наповнити ваше серце людьми і речами, які ви любите, бо любов до Бога не займе більше місця у вашому серці, ніж голос співака в залі.

Любов не подібна до буханця хліба. Якщо я даю шматок тобі, то менше можу запропонувати іншим. Любов – як хліб Євхаристії: я приймаю усього Христа. Так само ти, і ще хтось, і ще.

Ви можете любити усім серцем вашу матір і вашу дружину, і кожну свою дитину. А диво полягає в тому, що з цього виграють усі, бо любов тільки зростає від того, що хтось комусь віддає серце.

Якщо твій друг любить лише тебе і нікого більше, то ти зробиш мудро, якщо переконаєш його віддати своє серце ще й комусь іншому. Якщо він не зробить цього, то своє убоге серце він запропонує тобі.

“ДЯКУЮ” І “ТАК”

Як люблять Бога? Звичайно не так, як людину, яку можна бачити, чути і до якої можна торкатися. Адже Бог не є людиною в нашому розумінні. Він Непізнанний, цілковито Інший, вищий за поняття він і вона, людина і річ.

Коли ми говоримо, що публіка заповнює зал і голос співака заповнює зал, ми використовуємо те ж слово заповнювати, щоб передати дві різні реалії. Коли ми говоримо, що любимо Бога, а також наших друзів, ми використовуємо те ж слово любити. Насправді голос співака не заповнює зал, і ми не можемо любити Бога в традиційному значенні цього слова.

Любити Бога усім серцем – означає щиро сказати “Так” життю, без застереження сприйняти усе, що визначив Тобі Бог, мати таку настанову, яку мав Ісус, коли казав: “Не Моя, а Твоя нехай станеться воля”.

Найкраще визначення того, що означає любити Бога усім серцем, знаходимо в словах Даґа Гаммарсйолда:

  • За все, що було – Дякую.
  • Усьому, що буде – Так.

Це те, що можна дати лише Богу. Тут Він не має суперників. Зрозуміти, що таке любов до Бога – це означає бачити, що вона не приходить разом із пристрасною любов’ю до ваших друзів, любов’ю від усього серця.

* *

Голос співака заповнює зал, незважаючи на те, наскільки він повний. Публіка не є для нього суперником. Єдиний суперник – інший голос. Бог має безперечну владу над твоїм серцем. І люди в ньому не є суперниками. Єдиним суперником є та людина чи та річ, яка змушує послабити твоє “Так” і “Дякую”.

ІГНАТІЙ ЛОЙОЛА

Ігнатій Лойола, містик XVII століття, розповідав, що в час навернення біля нього не було нікого, хто б провадив його в дорозі до Бога. Його навчав сам Господь, подібно, як вчить дитину шкільний учитель. Одного разу Лойола заявив, що, навіть якби було знищено усе Святе Письмо, він би і далі притримувався того, чого воно вчить, адже його особистим Учителем є Господь.

Християнин: У мене, на жаль, проповідників було аж забагато. Вони чіплялися до мене зі своїми постійними повчаннями, так що я вже ледве міг чути Тебе в їхньому галасі. Я ніколи не думав, що Ти будеш моїм Учителем, бо вони казали: “Ми є єдиними твоїми вчителями. Той, хто слухає нас, слухає Його”.

Але неправильно було б звинувачувати їх або шкодувати, що вони були в моєму житті. Тому що мені бракувало твердости, аби примусити їх мовчати, сміливості, аби шукати самому, терпіння, аби чекати на призначений Тобою час, і віри в те, що колись Ти прорвеш мовчанку і відкриєш мені Себе.

Наступна

Ангел сумління

На старість імператор Карл став побожною людиною. Щоночі вставав із ліжка, щоб опівночі взяти участь ... Читати далі

Попередня

Досконале яблуко

ЗМІНИ СВІТ, ЗМІНЮЮЧИ СЕБЕ САМОГО Суфій Баязід розповідає про себе: У молодості я був революціонером, ... Читати далі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *