Одна нота мудрости

ОДНА НОТА МУДРОСТИ

Ніхто не знає, що сталося з Какуа після того, як він покинув палац імператора. А сталося ось що:

Какуа був першим японцем, який вивчав дзен у Китаї. Він дуже не любив мандрувати, а віддавав перевагу медитації. Де б не зустрічали його люди, вони завжди просили його проповідувати. Какуа говорив слово-друге і втікав у глухий ліс, щоб його ніхто не чіпав.

Коли ж він повернувся до Японії, імператор, що дізнався про нього, наказав йому проповідувати для двору. Какуа постав перед імператором мовчазний і безпорадний. Далі він вийняв зі складок плаща флейту, зіграв одну коротку ноту, низько вклонився імператорові і пішов геть.

* *

Як говорить Конфуцій, не вчити зрілу людину – це втрата людини. Вчити незрілу людину – трата слів.

ДИЯВОЛ ТА ЙОГО ПРИЯТЕЛЬ

Якось диявол прогулювався разом зі своїм приятелем. Попереду себе вони помітили чоловіка, який нагнувся і щось підняв із землі.

– Що він знайшов? – спитав приятель.

– Шмат Істини, – відповів диявол.

– І це тебе не хвилює? – спитав приятель.

– Зовсім ні, – відповів диявол. – Я дозволю йому зробити з цього віру.

* *

Віра релігії – це вказівний стовп, який показує шлях до Істини. Коли ти прив’язуєшся до стовпа, то перестаєш рухатися до Істини, бо вважаєш, що вже здобув її.

КІСТКИ, ПОТРІБНІ ДЛЯ ВИПРОБУВАННЯ ВІРИ

Якось один науковець зустрівся із християнським ученим, який буквально трактував Біблію, і сказав йому:

– Згідно з Біблією земля була створена п’ять тисяч років тому. Але ми знайшли кістки, які вказують на існування життя на землі ще мільйон років тому.

Той швидко відповів:

– Коли п’ять тисяч років тому Бог створював землю, Він зумисне поклав ці кістки в землю, щоби випробувати вашу віру і подивитися, чому ви повірите швидше: науковим висновкам чи Його Слову.

* *

Це ще одне свідчення закостенілої віри, що веде до викривлення реальности.

ЧОМУ ВМИРАЮТЬ ДОБРІ ЛЮДИ

Якось у хаті старшого парохіянина сільський проповідник за горнятком кави відповідав на запитання бабусі.

– Чому Бог так часто шле нам епідемії? – спитала стара жінка.

– Ну, – мовив проповідник, – люди деколи стають настільки злими, що їх треба знищувати, і тому Господь насилає епідемії.

– Але тоді чому, – продовжувала бабуся, – разом з поганими Бог забирає так багато добрих людей?

– Добрі люди викликаються свідками, – пояснив проповідник. – Господь хоче кожну душу судити справедливо.

* *

Затятий віруючий може пояснити будь-що.

ПШЕНИЦЯ З ЄГИПЕТСЬКИХ ГРОБНИЦЬ

У гробниці одного з царів древнього Єгипту знайшли були жменю пшениці, що мала п’ять тисяч літ. Зерна посадили, і на подив усіх вони проросли. Через п’ять тисяч літ.

* *

Слова просвітленої людини, як насіння, повні життя та енергії. Вони можуть залишатися у вигляді зерен багато століть, аж поки їх не висіють у плідний ґрунт сприйнятливого серця.

Колись я думав, що слова Писання мертві й сухі. Але це моє серце було мертвим і безплідним, і в ньому ніщо не могло пустити коріння.

Наступна

Чудовисько в річці

ПРОФЕСІОНАЛИ Усе життя про моє релігійне зростання дбали професіонали. Щоб навчитися молитися, я потребую духовного ... Читати далі

Попередня

Мандрівник

ШУКАТИ НЕ ТАМ, ДЕ ТРЕБА Сусід застав Насредина, коли той стояв навколішки, щось шукаючи. – ... Читати далі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *