Знати Христа

КАЧЕНЯ

Історія суфійського святого Шамз-е Табрізі:

Ще з дитячих років мене вважали непристосованим до життя, невдахою. Здавалося, що ніхто не розумів мене. Мій власний батько одного разу сказав мені:

– Ти не настільки ненормальний, щоб віддати тебе в психлікарню, і недостатньо відсторонений як для монастиря. Що мені з тобою робити?

Я відповів:

– Хтось підклав курці качине яйце. Коли каченя вилупилося, воно разом з куркою прийшло на берег озера та почалапало просто у воду. Бідна курка залишилася на березі, стурбовано кудкудакаючи. Тепер, любий тату, я зайшов в океан і знайшов у ньому свій дім. Чи треба звинувачувати мене в тому, що ти вирішив залишитися на березі?

БАЛАКУЧИЙ ЗАКОХАНИЙ

Один закоханий багато місяців поспіль безуспішно упадав за своєю обранкою і дуже страждав через це. Нарешті його мила поступилася і сказала: “Приходь в таке і таке-то місце, о такій і такій-то годині”.

І от закоханий опинився біля своєї коханої. Він вийняв пакунок любовних листів, написаних ним за довгі місяці. Це були листи пристрасти та палкого бажання коханої. І почав читати їх уголос. Ішли години, а він все читав і читав.

Врешті жінка не витримала: “Що ти за дурень! Усі ці листи про страждання від того, що ти прагнув мене. Чудово! Але зараз я тут, поруч з тобою, а ти втупився у свої безглузді листи”.

“Зараз Я тут, поруч із тобою, – говорить Бог, – а ти продовжуєш думати про Мене у своїй голові, говорити своєю мовою і шукати за Мною у своїх книгах. Коли ж ти нарешті замовкнеш і почнеш Мене бачити?”

ЗАЛИШ СВОЄ НІЩО

Учень: Я прийшов до тебе з нічим у руках.

Учитель: Залиш його негайно.

Учень: Але як його залишити? Це ж ніщо.

Учитель: Тоді носи його з собою.

* *

Твоє ніщо може стати твоєю найціннішою власністю.

УЧИТЕЛЬ ДЗЕНУ І ХРИСТИЯНИН

Один християнин прийшов до Учителя дзену і сказав:

– Дозволь мені прочитати тобі Нагірну Проповідь.

– Я із задоволенням слухатиму, – сказав Учитель.

Християнин прочитав речення і підвів очі. Учитель усміхнувся і сказав: “Кому б не належали ці слова, але очевидно, що їх автор був Просвітлений чоловік”.

Це сподобалось християнину і він продовжував читати. Учитель перебив його: “Ці слова могли належати тільки Спасителеві світу”.

Християнин був у захваті. Він дочитав до кінця. Тоді Учитель сказав: “Цю проповідь проголосила Людина, яка світилася Божественним”.

Радість християнина була безмежною. Він пішов, маючи намір повернутися наступного дня і переконати Учителя стати християнином.

По дорозі додому він зустрів Ісуса, Який стояв на узбіччі. “Господи, – сказав він схвильовано, – я змусив цього чоловіка визнати Тебе святим!“

Ісус посміхнувся і сказав: “А що доброго тобі це принесло, крім того, що роздуло твоє християнське еґо?”

ЗНАТИ ХРИСТА

Діялог між новонаверненим і невіруючим:

– Отже, тебе навернули до Христа?

– Так.

– Значить, ти маєш багато про нього знати. Скажи мені, в якій країні Він народився?

– Не знаю.

– В якому віці Він помер?

– Не знаю.

– Скільки проповідей Він виголосив?

– Не знаю.

– Ти справді знаєш дуже мало як для людини, що визнає себе наверненою до Христа.

– Ти маєш рацію. Мені соромно, що я так мало знаю про нього. Але що я знаю точно, так це те, що три роки тому назад я був пияком. Весь у боргах. Моя сім’я розпадалася. Моя жінка і діти кожного дня боялися мого приходу. Тепер я перестав пити, віддав борги – моя сім’я щаслива. Усе це зробив Христос. Ось що я знаю про нього!

* *

Знати по-справжньому – це значить змінюватися під впливом цього знання.

Наступна

Погляд Ісуса

ПОГЛЯД ІСУСА В Євангелії від Луки читаємо: “А Петро відказав: «Чоловіче, – не відаю, про ... Читати далі

Попередня

Вузька дорога

ДІОГЕН Філософа Діогена, який зазвичай обідав хлібом і сочевицею, зустрів філософ Аристіп, який вислуговувався перед ... Читати далі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *