Приклади про користь доброго напряму думок

Одного разу Старця відвідало кілька людей, і він почав переконувати їх думати завжди гарне. Для ілюстрації, він прочитав уривок з Біблії, де розповідається, як перський цар Дарій, через наклепи ворогів, велів кинути пророка Даниїла в рів з левами (Дан 6:14-28). Прийшовши ранком до рову, Дарій велів відкрити кришку над ровом, щоб перевірити, живий Даниїл, чи ні. Не чуючи, що відбувається внизу, цар боязко запитав: «…Даниїле, рабе Бога живого! Бог твій, Якому ти незмінно служиш, чи міг спасти тебе від левів? (20). Даниїл сказав цареві: царю! повіки живи! (21)… Тоді цар надзвичайно зрадів за нього (23)».

Пояснюючи цей випадок, Старець пояснив: «Якби пророк Даниїл мав погані помисли, то він скоріше відповів би цареві: «Чи не соромно тобі, тиране, що ти мене, безневинного, кинув на поживу левам, і тепер запитуєш як мої справи?» Але Даниїл мав завжди гарні помисли й відповів лагідно, тому й Бог напоумив левів не торкати його.

Подібним чином, коли три отроки за наказом Навуходоносора були несправедливо кинуті в піч, вони не мали поганих помислів і не нарікали: «Чому Ти, Боже наш, у той час, як ми любили Твій закон, Ти не заступився, і нас кинули в піч?» Але замість цього вони обвинувачували самих себе, а Бога славословили, говорячи: «Благословенний Ти, Господи Боже отців наших, хвальне і прославлене ім’я Твоє повіки. Бо праведний Ти в усьому, що вчинив з намиТи звершив істинні суди в усьому, що навів на нас і на святе місто отців наших Єрусалим, тому що за істиною і за судом навів Ти все це на нас за гріхи наші. Бо згрішили ми, і вчинили беззаконно, відступивши від Тебе, і в усьому згрішили. Заповідей Твоїх не слухали і не дотримувалися їх, і не жили, як Ти повелів нам, щоб благо нам було» (Дан. розд. 3 – молитва трьох отроків).

– Бачите, – пояснив Старець, – який добрий помисел, заснований на смиренності, мали ті три отроки? Один гарний і смиренний помисел, і леви стали ягнятами, й розпечену піч перетворює в райську росу й прохолоду. Тому всім нашим проблемам потрібно протистояти терпінням, добрими помислами й смиренністю, тоді благодать Божа буде допомагати нам».

Наступна

Приклади добрих і поганих помислів

Одного разу прийшов хлопець, років сімнадцяти, і постукав, щоб я відкрив йому, був ще ранок. ... Читати далі

Попередня

Боротьба з поганими думками

«...Сьогодні люди божеволіють і не розуміють, що роблять, втратили ґрунт під ногами. І це тому, ... Читати далі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *